Tag Archives: bmw e30

Timeless Beauty: Bonny’s BMW E30 318i on Hartge
Iman Machmud

We totally forgot from when we start adoring the simplicity of a car. Then it always come to the question that why is simplicity so alluring? It is not a simply keep adding lots and lots of either necessary or unnecessary parts to your car. It’s alll about dedication and taste. When every piece is in harmony with its core they will enhance it rather than distract it. This opinion can be linked to the car modding scene too. While the majority of car enthusiasts are fought up in pushing the limits and adding this or that to grab attention and more likes, it’s refreshing to see some unaffected by this habit. Bonny Prima and his BMW E30 1991 is a one of a few who choose this today road less traveled.

Bonny-BMW E30-BMW M40-Hartge-Indonesia-Ladyonwheels-1

Bonny-BMW E30-BMW M40-Hartge-Indonesia-Ladyonwheels-2

This 1991 E30 318i was bought a year ago for him. Actually Bonny went to see it with small to no intention of actually buying it but after a while he knew it that she would be bought. It still had the original BMW gray metallic factory paint, it was very, very well-maintained, had healthy bodywork, and even had pristine interior condition, now “What more could you want!?” Bonny said.

Bonny-BMW E30-BMW M40-Hartge-Indonesia-Ladyonwheels-3

Next on the list was to refresh that factory paint. So the car was fully detailed, which brought the exterior back to a much more youthful state. Bonny also spent a great deal of time figuring out what wheels to go with at this time. Besides we know him as BMW enthusiasts who owned another timeless BMW inside his garage, we also fallen in love on how Bonny spent his time and efforts to make this lady loaded with all Hartge. For the wheels choice, Bonny sourced a rare set of Hartge Design C, one-piece construction with 17×8.5″ all around. The outcome of this combination left us speechless and it’s made quite an impression on the social media already as well.

Bonny-BMW E30-BMW M40-Hartge-Indonesia-Ladyonwheels-4

Bonny-BMW E30-BMW M40-Hartge-Indonesia-Ladyonwheels-5

The lists of Hartge will start with it’s rare bodykit. For some people, you must thought that the exterior remains fairly stock like others. The full Hartge bodykit started from front, side skirts, and rear bumper were the only items that differenciated this car from other E30s. Rumour that we heard from Bonny that he spent most of his time sourcing this pristine Hartge kit long before he found this E30. Another details given by the Hartge front and rear badgess and also Hartge heckspoiler.

Bonny-BMW E30-BMW M40-Hartge-Indonesia-Ladyonwheels-6

Bonny-BMW E30-BMW M40-Hartge-Indonesia-Ladyonwheels-7

Bonny-BMW E30-BMW M40-Hartge-Indonesia-Ladyonwheels-11

Bonny-BMW E30-BMW M40-Hartge-Indonesia-Ladyonwheels-12

On the interior side, Bonny put his taste on Hartge as well which shown by the classy Hartge door pin right after you open her door. A US MPH instrument cluster was also added to this car, along with the OBAC 6 buttons, OBC check controls, maplight mirror, and the classy Recaro LX Spectrum replacing both front seats. To enhance the audio quality, He installed a Pioneer DEH – X3650W, Carrozeria 4 way rear speakers and Virtue design subwoofer.

Bonny-BMW E30-BMW M40-Hartge-Indonesia-Ladyonwheels-13

Bonny-BMW E30-BMW M40-Hartge-Indonesia-Ladyonwheels-14

Bonny-BMW E30-BMW M40-Hartge-Indonesia-Ladyonwheels-16

Bonny-BMW E30-BMW M40-Hartge-Indonesia-Ladyonwheels-15

Bonny-BMW E30-BMW M40-Hartge-Indonesia-Ladyonwheels-9

It just goes to show that well thought-out modifying and keeping things simple can grab just as much attention as a car with every part that has been changed on it. In the end though it’s really how the Hartge style has been executed and this E30 has pulled it off brilliantly.

Bonny-BMW E30-BMW M40-Hartge-Indonesia-Ladyonwheels-10

Bonny-BMW E30-BMW M40-Hartge-Indonesia-Ladyonwheels-19

Bonny-BMW E30-BMW M40-Hartge-Indonesia-Ladyonwheels-17

Bonny-BMW E30-BMW M40-Hartge-Indonesia-Ladyonwheels-8

Bonny-BMW E30-BMW M40-Hartge-Indonesia-Ladyonwheels-18

Optimism from narcissism: Angga’s E30 BBS RS
Angga Raditya

Through this year we have seen loads of builds some favoring form and while others went for function. There are a lot of car enthusiasts across our lovely country-Indonesia that would rather have more in “form format” over the “function format”. Well one of our friend, Angga Raditya, the owner of this struggles-built E30 M40, would have to disagree and show people why they should choose the sleek-but-functional over form for him selves. For fellas as international readers out there, we are really sorry for dished up these article in our native Indonesian language because believe me that this story will be more fun to read in native form. I would welcoming Angga Raditya to present his passion in this page. Read it out guys.

 

Originally written by: Angga Raditya

Di tengah-tengah jenuhnya E30 yang modifikasinya kayak template (setidaknya menurut gue pribadi), gue pengen cari yang lain. Enggak M-Tech, enggak Recaro-an, enggak ini, enggak itu. Pengen beda. Lagian sudah banyak banget E30 yang maksimal di Indonesia. Makanya gue browsing internet dan ketemu info kalau E30 itu punya interior merah yang namanya Cardinal Rot. Gue langsung suka dan gue yakin belum banyak yang pakai warna ini.

bmw e30-e30-m40-bmw-bbsrs-stance-ladyonwheels-indonesia-5

 

bmw e30-e30-m40-bmw-bbsrs-stance-ladyonwheels-indonesia-6

bmw e30-e30-m40-bmw-bbsrs-stance-ladyonwheels-indonesia-7

bmw e30-e30-m40-bmw-bbsrs-stance-ladyonwheels-indonesia-8

bmw e30-e30-m40-bmw-bbsrs-stance-ladyonwheels-indonesia-9

bmw e30-e30-m40-bmw-bbsrs-stance-ladyonwheels-indonesia-10

bmw e30-e30-m40-bmw-bbsrs-stance-ladyonwheels-indonesia-2

Berhubung gue berteman baik dengan bos Vertue Concept, Edy, gue tantangin buat konversi interior E30 gue, dari abu-abu jadi merah ala Cardinal Rot. Edy pun dengan senang hati meladeni. Walaupun banyak yang bilang sayang banget karena bahan interior gue orisinil. Tapi gue tahu kualitas pengerjaan Vertue Concept pasti bagus, jadi menurut gue bakal worth it. Nappa Edelweiss Stigma warna merah langsung membalut interior, dan gue lebih puas dengan kondisi seperti ini. Cocok sama gue, yang selalu pengen punya ciri khas. Gue narsis, dan gue bangga.

bmw e30-e30-m40-bmw-bbsrs-stance-ladyonwheels-indonesia-11
Interior kelar, gue bingung mau ngapain lagi. Gue nongkrong lagi sama teman-teman gue di daerah Bintaro, sambil makan sate. Dari situ gue iseng tanya ke teman gue yang pegang BBS RS 16x(8,5+9,5) inci. Boleh enggak barrel nya gue bayarin? Tanpa diduga, doi mau melepas barrel nya ke gue. Wah ini dia, bakal hits velgnya kalau pakai barrel doi. Karena kesibukan kerjaan gue, baru beberapa bulan barrel ini bisa terpasang. Dan proses pemasangannya enggak gampang, karena 2 set ban 195/50R16 gue bocor samping semua pas ditarik. Alhasil gue beli ban baru dengan ukuran 205/45R16 dari Accelera Alpha. Masalah ban beres, tinggal pasang adaptor, ukuran 25 mm di depan dan 32 mm di belakang.

bmw e30-e30-m40-bmw-bbsrs-stance-ladyonwheels-indonesia-12

bmw e30-e30-m40-bmw-bbsrs-stance-ladyonwheels-indonesia-13

Spek velg gue setelah ganti barrel, offset¬nya menjadi 16×9 inci offset 35 di depan dan 16×9,5 inci offset 41 di belakang. Sudah pasti mentok dalam, makanya kudu adaptor. Final offset setelah adaptor menjadi offset 10 di depan dan 9 di belakang. Spakbor mesti gue gerinda sedikit biar bebas gesrot. Konstruksi suspensi trailing arm E30 di belakang membantu gue dengan camber otomatis¬nya, membuat lebar 9,5 inci nyemplung aman di dalam spakbor. Yang depan enggak masalah, seimbang sama fitment belakangnya.

bmw e30-e30-m40-bmw-bbsrs-stance-ladyonwheels-indonesia-14

bmw e30-e30-m40-bmw-bbsrs-stance-ladyonwheels-indonesia-15

bmw e30-e30-m40-bmw-bbsrs-stance-ladyonwheels-indonesia-16

bmw e30-e30-m40-bmw-bbsrs-stance-ladyonwheels-indonesia-17
 
bmw e30-e30-m40-bmw-bbsrs-stance-ladyonwheels-indonesia-3

bmw e30-e30-m40-bmw-bbsrs-stance-ladyonwheels-indonesia-18

Buat ducktail alias heckspoiler, gue pakai Hartge yang sejatinya buat E30 generasi awal, yang masih M10. Ducktail ini dari teman gue, katanya daripada nganggur di rumah mendingan dipakaikan ke mobil gue dulu. Rejeki? Amin. Ducktail Hartge punya juntaian tinggi, sehingga buritan gue juga harus eksotis buat imbangin. Karena itu gue pakai muffler tip dari Sebring yang gue custom lagi. Bentuk knalpot ala DTM cukup mainstream di penggemar E30, makanya gue custom. Gue lagi suka banget sama JSutai, maka knalpotnya gue bikin ala JSutai. Kromnya dimatikan, ampelas, gue siram hitam dan gue tambahin aksen hijau turquoise pakai cutting sticker.

bmw e30-e30-m40-bmw-bbsrs-stance-ladyonwheels-indonesia-19

bmw e30-e30-m40-bmw-bbsrs-stance-ladyonwheels-indonesia-20

bmw e30-e30-m40-bmw-bbsrs-stance-ladyonwheels-indonesia-4

bmw e30-e30-m40-bmw-bbsrs-stance-ladyonwheels-indonesia-21

bmw e30-e30-m40-bmw-bbsrs-stance-ladyonwheels-indonesia-22

bmw e30-e30-m40-bmw-bbsrs-stance-ladyonwheels-indonesia-23

bmw e30-e30-m40-bmw-bbsrs-stance-ladyonwheels-indonesia-24

bmw e30-e30-m40-bmw-bbsrs-stance-ladyonwheels-indonesia-25

bmw e30-e30-m40-bmw-bbsrs-stance-ladyonwheels-indonesia-26

bmw e30-e30-m40-bmw-bbsrs-stance-ladyonwheels-indonesia-27

bmw e30-e30-m40-bmw-bbsrs-stance-ladyonwheels-indonesia-29

bmw e30-e30-m40-bmw-bbsrs-stance-ladyonwheels-indonesia-30

bmw e30-e30-m40-bmw-bbsrs-stance-ladyonwheels-indonesia-31

bmw e30-e30-m40-bmw-bbsrs-stance-ladyonwheels-indonesia-32

bmw e30-e30-m40-bmw-bbsrs-stance-ladyonwheels-indonesia-35

bmw e30-e30-m40-bmw-bbsrs-stance-ladyonwheels-indonesia-38

bmw e30-e30-m40-bmw-bbsrs-stance-ladyonwheels-indonesia-40

bmw e30-e30-m40-bmw-bbsrs-stance-ladyonwheels-indonesia-41

bmw e30-e30-m40-bmw-bbsrs-stance-ladyonwheels-indonesia-34

bmw e30-e30-m40-bmw-bbsrs-stance-ladyonwheels-indonesia-28

bmw e30-e30-m40-bmw-bbsrs-stance-ladyonwheels-indonesia-33

bmw e30-e30-m40-bmw-bbsrs-stance-ladyonwheels-indonesia-36

bmw e30-e30-m40-bmw-bbsrs-stance-ladyonwheels-indonesia-37

bmw e30-e30-m40-bmw-bbsrs-stance-ladyonwheels-indonesia-42

bmw e30-e30-m40-bmw-bbsrs-stance-ladyonwheels-indonesia-43

bmw e30-e30-m40-bmw-bbsrs-stance-ladyonwheels-indonesia-39

And the result is, I am satisfied with my E30. Dan sejak itu, BMW kesayangan gue ini enggak melulu keluar garasi. Bukan karena ceper, atau ada kerusakan. Tapi karena A/C-nya enggak dingin. Gue malas pakainya. Occasional only. Hahaha… Well, that story of my E30. What I got from my E30 was, narcissism can bring you to optimism, which can lead you to be creative.